Het onderhouden van een snowboard

Eenmaal een snowboard met snowboard bindingen aangeschaft en klaar om er mee de piste op te gaan of om er tricks mee te doen. Maar om snowboards, dan vervolgens in een hoekje in de schuur te leggen en er niks meer mee doen, is geen optie. Een snowboard heeft onderhoud nodig. Een board gaat zo’n 10 tot 12 weken mee, omdat de spanning en de eigenschappen van het board uiteindelijk veranderen en verminderen. En door het board te onderhouden, zorg je ervoor dat het board zo lang mogelijk mee kan gaan. Maar hoe moet je eigenlijk een snowboard onderhouden en wat is daar allemaal voor nodig? Hieronder een paar tips over de onderhoud van een snowboard.

Benodigdheden tijdens het onderhouden

Snowboards moet dus worden onderhouden. Hoe vaak dat nodig is, ligt aan hoeveel het board wordt gebruikt en of je off-piste bent of niet. Laten we er van uit gaan dat je in het winterseizoen het snowboard drie tot vier keer moet onderhouden. Maar wat heb je eigenlijk nodig, om de onderhoudt van het snowboard mee uit te voeren? Wat je sowieso nodig gaat hebben is, een reinigingsspray en microvezeldoek, een aansteker, een plamuurmes voor een snowboard, ijzer, ski wax en een paardenhaar- of nylonborstel. Je kan het onderhoud door een specialist laten doen, maar je kan het ook zelf uitvoeren.

Onderhoud stappenplan

De eerste stap die je niet mag missen, is het reinigen van het bord, door de reinigingsspray op een microvezeldoekje te sprayen en daarmee het board te reinigen. Hiermee verwijder je al het vuil en heb je een schone basis om op te werken. Stap twee is het weghalen van de krassen. Dat doe je doormiddel van speciale p-tex stokjes. Die laat je smelten boven de krassen en sneden. Vervolgens laat je het afkoelen en uitharden. Met de paardenborstel haal je het overige vuil weg. Stap drie is het aanbrengen van de wax gevolgd door het slijpen van de randen, daarmee haal je de oneffenheden weg. Bij stap vijf en de laatste stap controleer je de bindingen en kijk je of de schroeven nog goed vast zitten. Na dit te hebben gedaan ben je weer klaar om de piste op te gaan.