Kitesurfen als professionele sport

kitesurfen Zandmotor

Er zijn verschillende soorten kitesurfwedstrijden in verschillende soorten disciplines over de hele wereld. De grootste kitesurf wedstrijd die wordt georganiseerd is de GKA World Tour. In Nederland wordt elk jaar in Scheveningen het NK kitesurfen georganiseerd. Het vond voor de eerste keer plaats in 2001. Bij de kitesurfschool in Scheveningen kun je kitesurfles krijgen om net zo goed te worden als de deelnemers aan het NK! Ook is er een Kiteboard Tour Asia. Dit is een internationaal platform waar de beste riders van elk land wedstrijden kunnen spelen en trainingen kunnen volgen samen.

De verschillende wedstrijddisciplines

Freestyle is het bekendste onderdeel van het kitesurfen. Deze discipline werkt met eliminatierondes. Er strijden telkens twee kitesurfers tegen elkaar voor een paar minuten per ronde, waarin beiden hun vetste trucjes aan elkaar laten zien. Er is een jury aanwezig en deze jury beoordeeld de trucs op moeilijkheid. De winnaar gaat door naar de volgende ronde en de verliezer moet tegen een andere verliezer kitesurfen. Een andere discipline is de Race. In deze discipline worden parcours met pionnen uitgezet in de zee. Het gaat erom dat je dit parcours het snelste aflegt. Speed is nog een andere discipline in de kitesurf wereld.

Kitesurfen op snelheid

Hier gaat het erom wie het snelst kan kitesurfen op een lang recht stuk zee. Het snelheidsrecord staat nu op meer dan 100 km per uur door de Fransman Alex Caizergues. Hangtime is de volgende discipline die aan bod komt. BIj deze discipline gaat het erom wie het hoogste kan springen met het board. De laatste discipline die hier besproken wordt is de kiteloop. Dit wordt meestal als een onderdeel gebruikt van een van de andere disciplines en komt dus weinig als losse discipline voor. In deze competitie wordt bekeken welke kiteloop het meest spectaculair en het hoogst is. Bij de kitesurfschool in Scheveningen kun je kennis maken met meerdere disciplines en kijken wat het beste bij jou past!