Wandelen op de Veluwe

activiteiten veluwe

De Veluwe is een van de prachtigste aaneengesloten natuurgebied in Nederland. De schitterende natuur is zeer geschikt voor rustzoekers, natuurliefhebbers, maar ook wandelaars en fietsers. Het is rijk aan de mooiste wandelroutes waarbij je soms tijdens een wandeling al meerdere natuurlandschappen passeert en een grote diversiteit aan wilde dieren. Veel van de eerder genoemde liefhebbers gaan er graag in de deze regio op uit en zien wij ook vaak een vakantiehuisje op de Veluwe boeken. Met name de keuze voor de vakantiehuizen midden in de natuur waar de gast even uit de dagelijkse sleur en de massa verwijderd is. Neem de fiets of de wandelschoenen mee mocht je een korte vakantie hebben geboekt op de Veluwe. In dit artikel gaan wij in op de mooiste wandelroutes op de Veluwe.

De wandelroutes

Voor iedere wandelaar is er een geschikte wandelroute. Voor gezinnen met kinderen, voor lange afstand wandelingen, recreatieve wandelaars die graag iets van de omgeving willen zien en natuurlijk de fotografen! Hieronder hebben wij de wandelroutes onderverdeeld per categorie:

  • Korte afstanden en omgevingsontdekkers
  • Lange afstanden
  • Wandelen met het gezin

Korte afstanden

Voor de korte afstanden denken wij aan maximaal vijf kilometer. Dit zijn vaak makkelijke routes om te lopen en duren vaak niet langer dan een uur en een kwartier. Ideaal als u met jonge kinderen op pad bent of wilt hardlopen.

Rondje Renkum 4,5 kilometer
Deze route laat je het schilderachtige Renkums Beekdal ontdekken. Met een lengte van ongeveer 4,5 volg je de blauwe bordjes en kom je door een prachtig en rustig natuurgebied. Renkums Beekdal is onderdeel van de Veluwezoom en brengt je langs beekjes, hooilanden en grote bospartijen. Begin de route bij het informatiecentrum Renkumsbeekdal.

Wandelen in het Speulderbos 5 kilometer
Een heerlijke wandelroute op de Veluwe. Je begint aan de Arnhemse Karweg in Putten waar je je auto prima kwijt kan. Door het volgen van de witte routekleur. De route brengt je door het bos, langs weides en heide, waar reeën en edelherten te spotten zijn.
Wandelroute Harskamperdennen 3,5 kilometer
Wandeling door boswachterij Kootwijk op de Veluwe. Beginpunt is Hoog Buurloseweg 1 in Harskamp. Volg de gele routekleur. Dwars door de heide, het bos en zandverstuivingen. Een korte route, maar wel lekker rustgevend! Je kan de route ook uitbreiden door verder te gaan met een andere route die daar loopt.

Lange afstanden

Mogen jullie graag wandelen? Dan ben je op de Veluwe zeker op de juiste plek. Maak prachtige wandelingen door de natuur waar je een grote kans hebt om wilde dieren te spotten. De onderstaande routes hebben een lengte rond de 10 kilometer en meer.

Het Norderpad 12 kilometer
Ben je op zoek naar een leuke manier om de omgeving van Putten te ontdekken? Loop dan eens het Norderpad: één van de vele klompenpaden die op de Veluwe te vinden zijn! Je volgt de route via de blauw/groene bordjes. Onderweg kom je o.a. langs Kasteel De Vanenburg, waterpartijen en oude boerderijen. Een belevenis van afwisseling in cultuur en natuur. 

Rondwandeling Wolfheze 10,6 kilometer
Een gevarieerde wandelroute lang de Wolfhezer heide. Tijdens deze route ontdek je een archeologisch rijksmonument, eeuwenoude bomen zoals dennen, Wodanseiken en glooiende heidevelden. Diverse slingerpaadjes en bruggen brengen je langs en over de Heelsumse beek. Start en eindig in Wolfheze in de Station Wolfheze straat.

Klompenpad Molenbeeksepad 15 kilometer
Tijd voor een stevige en lange wandeling? Maak je weg door een afwisselend landschap, zoals bos, heidevelden, langs beekdalen en historische plekjes. De route loopt in het buitengebied van Wolfheze, Heelsum en Renkum. Door de blauwe klompjes te volgen loop je de route van 15 kilometer uit.  Het klompenpad is niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen vanwege de smalle en onverharde paden.

Wandelroutes voor het gezin

Wil je niet te lange wandelroutes lopen, omdat je jonge kinderen mee hebt of heb je juist een kinderwagen bij je? Dat moet je absoluut niet hinderen om niet te wandelen. Dan zijn de kinderbelevingspaden ideaal! Hier is rekening gehouden met de lengte van de route, dat er onderweg iets te beleven is en grotendeels goed begaande wegen betreft.

Kinderbelevingspad: De Zwijnenroute, Vogelroute en Hertenpad 3,5 kilometer
In Epe zijn er drie belevingspaden te volgen, waaronder de Zwijnenroute er eentje is. De route is niet alleen leuk en mooi, maar ook leerzaam voor de kinderen. Tijdens het wandelen komen ze van alles te weten over de wilde dieren die ze tegen komen. Er zijn namelijk everzwijnen, reeën en edelherten te spotten. Naast de zwijnenroute kun je ook kiezen voor het Hertenpad en de Vogelroute. Het beginpunt van de routes zijn in Epe op de Ossenweg 10.

Voor een completer overzicht van alle wandelroutes kun je terecht op het Routebureau Veluwe.

Combineer een dagje uit met een weekendje weg

Genieten van een dagje uit in de Veluwe? Vergeet niet dat een prachtige dag op de Veluwe zo voorbij is en er zoveel te zien is. Kies voor een nachtje of een weekendje weg naar de Veluwe. Kom optimaal tot rust en kijk eens naar een particulier vakantiehuisje op heerlijkehuisjes.nl.